Het FANC ontvangt een delegatie van de actiegroep ‘Stop Tihange’

Op vrijdag 13 juli verwelkomde het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in zijn kantoren te Brussel een delegatie van de actiegroep ‘Stop Tihange’. Deze ontmoeting vloeide voort uit de vraag van deze actievoerders om de vele handtekeningen van hun petitie die pleit voor een stilleggen van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 aan het Agentschap te kunnen overhandigen.  Het FANC ging daar vanuit zijn waarden als het onderhouden van eerlijke en constructieve relaties met al zijn stakeholders en overleg gebaseerd op wederzijds respect en actief luisteren, graag op in.

De maatschappelijke opdracht en verantwoordelijkheid van het FANC is de veiligheid van nucleaire installaties en hun uitbating te verzekeren, zodat de gezondheid van de bevolking, de werknemers en het leefmilieu worden beschermd tegen het gevaar van ioniserende straling.

Op basis van zowel technische als wetenschappelijke gronden,  op basis van inspecties en studies en binnen de wettelijke context en vergunningen bij de exploitatie van Doel 3 en Tihange 2, kon het FANC  een verdere uitbating van deze beide reactoren bevestigen. Verdere opvolging en nieuwe, intern zowel als extern, onderzoeken toonden geen nieuwe elementen aan die deze conclusie terug in vraag stellen.

Het FANC heeft begrip voor het maatschappelijke debat dat wordt gevoerd rond de rol van nucleaire energie in de energiemix, maar deze maatschappelijke beoordeling ervan, de energiepolitiek op zich en dus de beslissing over de kernuitstap in België zijn niet onze bevoegdheden. Dit houdt dan ook in dat wij daar op geen enkele manier een uitspraak over kunnen doen.

De petitie die zich dan specifiek boog over Doel 3 en Tihange 2 wijst inderdaad op een maatschappelijke dimensie, maar bracht voor het FANC geen nieuwe technische noch wetenschappelijke elementen aan die de beslissing rond de verdere uitbating van deze reactoren zouden kunnen wijzigen.

De constructieve ontmoeting liet beide partijen toe om hun standpunt toe te lichten waarbij het FANC wees op zijn rol en bevoegdheden enerzijds en een stand van zaken bij de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 anderzijds. De actievoerders vroegen om een conferentie te organiseren met hun wetenschappers en eerder kritische stemmen over de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Het FANC neemt dit verder in overweging.

>> Raadpleeg het volledig dossier over de aanwezigheid van waterstofvlokken in de kuipen van Doel 3 en Tihange 2