Reportage over de nucleaire beveiliging : reactie van het FANC

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle heeft op 28 november 2017 de première in het Europees Parlement van de reportage « Nucleaire beveiliging : de grote leugen » bijgewoond.

Deze reportage, gemaakt door Eric Guéret en Laure Noualhat, gaat over de veronderstelde kwetsbaarheid van de nucleaire installaties en het nucleair vervoer ten aanzien van kwaadwillige acties.

Het FANC heeft deze reportage met aandacht bekeken en de daarin geuite bezorgdheden geanalyseerd.

Het Agentschap heeft hieruit geconcludeerd dat in deze reportage geen enkel nieuw element aan bod is gekomen waardoor het nucleair beveiligingsniveau in ons land opnieuw ter discussie moet worden gesteld. De in de reportage verkondigde bekommernissen worden reeds continu door het FANC geanalyseerd.

Het FANC heeft als opdracht erop toe te zien dat de bevolking, de werknemers en het leefmilieu doeltreffend tegen het gevaar van de ioniserende straling worden beschermd.

In dit kader is het een van de prioriteiten van het Agentschap om over de nucleaire beveiliging te waken. De nucleaire beveiliging omvat alle technische en organisatorische maatregelen die worden getroffen om diefstal, sabotage, toegang door niet gemachtigde personen, verduistering en alle kwaadwillige handelingen te detecteren en te voorkomen. Deze handelingen kunnen zowel op radioactieve stoffen gericht zijn als op de ermee verbonden infrastructuren en het vervoer ervan.

Parallel hiermee staat het FANC ook in voor een zo hoog mogelijk nucleair veiligheidsniveau. De nucleaire veiligheid omvat het geheel van technische en organisatorische maatregelen die genomen worden in alle stadia van het ontwerp, de bouw, de werking en het stilleggen van de nucleaire installaties, om incidenten en ongevallen te voorkomen en de gevolgen daarvan te beperken.

Wij gaan voortdurend na of alle mogelijke preventieve maatregelen werden getroffen om te voorkomen dat de bevolking, de werknemers en het leefmilieu aan een te hoog stralingsniveau worden blootgesteld.

Het doel bestaat er dus in de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen elk radiologisch risico dat resulteert uit bv. de ontploffing van nucleair materiaal, of tegen een terroristische aanslag gericht tegen een nucleaire installatie. De bescherming van gevoelige informatie over kernmateriaal, nucleaire installaties en transporten van radioactieve stoffen, behoort eveneens tot het domein van de nucleaire beveiliging.

Bij al zijn beslissingen stelt het FANC de bescherming centraal.

Meer informatie :